Фина, красива и много изящна,  е психолог по професия, но

...
Фина, красива и много изящна,  е психолог по професия, но
Коментари Харесай

Инструкторът Екатерина Кьосева: С помощта на йога се върнах в тялото си

Фина, красива и доста изящна,  е психолог по специалност, само че сега се е отдала на йогата и е инструктор в едни от най-хубавите студия в София. Освен това провежда разнообразни семинари за личностно развиване и не на последно място е индивидът, който ще ви води непосредствено в нашата Йога стая. А в случай че още не сте станали част от нея, побързайте да се включите, тъй като и през лятото би трябвало да се грижим за положителната си форма, нали? Какво ви чака в нашата Йога стая, какви резултати можете да постигнете с практиките в нея, какви са предимствата на онлайн тренировките и по какъв начин е решила да стане инструктор по йога, ни споделя през днешния ден самата Екатерина. 

Ти си психолог по специалност, само че сега по-активно работиш като йога инструктор? Как стартира твоята история с йогата, какво те възпламени?

Екатерина Кьосева:  Истината е, че започнах да се занимавам с йога, до момента в който следвах логика на психиката в университета от любознание. Исках да се усещам по-добре в тялото си и да наподобявам по-добре, а йога оферираше един хубав и съвременен метод да реализира всичко това. Пробвах доста спортове, само че само след йога се усещах добре освен физически, само че и прочувствено. Усещах, че йога практиката въздейства позитивно върху метода, по който се усещам. Забелязах, че имам по-изправена стойка, станах по-спокойна, по-уверена в себе си и даже хората към мен започнаха да виждат хубавата смяна. Най-важното нещо обаче, което йога направи за мен, беше, че ме накара да се върна назад в тялото си.

Психологическата специалност е прелестна, само че като че ли цялото психическо познание ме беше блокирало в света на мозъка и рационалното. Когато сме в мозъка, започваме да разделяме света на полярности. Добро и неприятно. Правилно и погрешно. Когато сме в мозъка, постоянно сътворяваме несъгласие, главоблъсканица, постоянно има въпроси и отговори и един вътрешен монолог, който в никакъв случай не стопира. Това основава една дифузна тревога, която като че ли няма ясна причина…



С помощта на йога се върнах в тялото си и започнах да пребивавам по-скоро в „ тук и в този момент “. Когато сме в предишното или бъдещето има паника, виновност, безпокойствие, само че когато сме тук и в този момент има единствено покой, наслада, единствено настояще. Стресът и паниката изчезват, тъй като те могат да живеят единствено в мислите, а в тялото има единствено тишина. Завръщането в тялото ме направи доста по-свързана с това, което съм и желая да върша. Когато усетих предпочитание да преподавам, аз просто се доверих на вътрешния си глас и последвах тази прелестна специалност.

Преподаването на йога е премеждие, което ме свързва с хората и ме кара непрестанно да изучавам и да се развъртвам. За себе си и за другите.

Какво е значимо да знаят девойките, които занапред желаят да упражняват йога? Доколко е значимо да са наясно с вида йога и студиото, което посещават?

Екатерина Кьосева :За девойките на всяка възраст йога е извънредно потребна! Както споделих от персоналния ми опит, значимо е да бъдем в тялото си, да стартираме да го чуваме, да го усещаме, да сътворяваме пространство за страстите и прекарванията си... Също по този начин е доста значимо да се движим, да се грижим за себе си както на физическо, по този начин и на прочувствено равнище. Женската есенция е като водата – флуидна, гъвкава, изменяща се. Йога ни дава един хубав поток от придвижване, който кара водата в нас да се движи и по този метод започваме да се усещаме доста по-жизнени, женствени, грациозни, красиви…

Каква е ролята на инструктора?

Всеки път, когато започваме ново нещо, е значимо да научим основите. Йога е прецизна процедура, в която всяко придвижване има значение и смисъл. Йога инструкторът цели да ни научи да се движим безвредно и дейно. Наша задача е да ви вдъхновим да извършите първата стъпка в един нов свят и продължите да вършиме стъпка след стъпка… По този метод освен ще видите резултат – едно красиво и стройно тяло, само че и ще превърнете йога практиката си в премеждие, в което от ден на ден и повече ще откривате себе си.

По време на изолацията ни се наложи да упражняваме онлайн. Какви са преимуществата на това?

Да, за благополучие, аз съм измежду инструкторите, които продължиха да преподават онлайн по време на карантината. За мен беше значимо да запазя контакт с учениците ми, тъй като имах вяра, че йога ще ни помогне да преминем през този провокационен интервал доста по-леко. Точно това се случи! Учениците бяха доста удовлетворени да практикуват в комфорта на дома си, без да се постанова да губят време в градския превоз и в тапи, усещаха се доста по-спокойни, децата им бяха с тях, а в това време се усещаха като част от една прелестна и положителна йога общественост. Онлайн йога е прелестен метод да продължим да практикуваме, даже когато нямаме доста време. Можем да практикуваме, когато сме в обедната отмора, на отмора със фамилията, само че най-много в комфорта на нашия дом!

Ще спрем ли да се оправдаваме, че нямаме време да отидем до залата?

Истината е, че отиването и връщането до йога студиото губи приблизително по 90 минути от деня ни. Това е прекалено много, изключително когато имаме и други задания като извършване на покупки, готвене, грижа за околните ни… Онлайн практиките са превъзходен метод да останем във форма, да се погрижим за себе си, без да губим ненужно време. Само помислете, че упражнявате и в това време си подарявате тези 90 минути всяка вечер и вместо в градския превоз, ги прекарате с обичаните си хора. Не е ли прелестно?



Ти си нашият инструктор в курса ни Йога стая. Каква е йогата, която ще открият клиентите? Какво следва още да се случи в нея?

Първите йога видеа в програмата са свързани с оживление и влизане във форма за лятото. Не е загадка, че няколко месеца бяхме в карантина – затворени у дома и обездвижени. Много хора качиха непотребни килограми, аз също съм измежду тези хора и бях качила няколко кг. Точно по тази причина йога практиките, с които стартирахме програмата са Фит Флоу и са ориентирани към това да понижим обиколката на талията, да стегнем цялото тяло и да се подготвим за лятната отмора.

Мога да споделя, че самото снимане на видеата при мен докара до доста огромен резултат – отслабнах и се мотивирах да се храня по-здравословно. Сигурна съм, че клиентите на програмата ще усетят същото! Просто правете по едно видео всеки ден в продължение на седмица – резултатът е обезпечен. Ще се чувствате доста по-добре и ще видите разликата и в огледалото!

Предстои ни снимане на доста и разнородни видеа – виняса флоу, хатха йога, ин йога, стречинг, пранаяма и тематични медитации . Предстои ни същинско йога премеждие в Йога стаята ни, девойки!

Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР